Geschiedenis

Oprichting:
In 1890 werd besloten tot het oprichten van een fanfare in Meerlo. Voorganger van de fanfare was de zangvereniging "Eendragt", zoals blijkt uit een subsidie verzoek aan de gemeenteraad daterende van 3 februari 1871. Het fanfaregezelschap stelde zich tot doel:

"Het beoefenen der instrumentale muziek, om zowel kerkelijke als burgelijke feesten op te kunnen luisteren, en door het geven van concerten het gezelligen verkeer te bevorderen".

 

Mooi is ook omschreven de taak van het bestuur, dat in het reglement als "Commissie" wordt aangeduid. Zo luidt art. 3: De Commissie wil alles doen wat in haar vermogen is om de bloei en de eendracht van het gezelschap te bevorderen en bij moeilijke zaken, indien deze zich mochten voordeon, te beslissen.Op de achtergrond de boerderij van Piet Geurts. Rechts (niet op de foto) is Elektro Kusters.

Concoursen en prijzen:
In 1934 werd deelgenomen aan het Internationaal Concours te Weert, 3e afdeling. Hier was het resultaat buitengewoon; 1e prijs Marswedstrijd, 1e prijs Concourswedstrijd en 2e prijs Erewedstrijd.

1935: Concours te Best; 1e prijs, 2e afdeling

1936: Concours Nuenen; 1e prijs, 1e afdeling

1937: Concours Heel; afdeling Uitmuntendheid; 2e prijs met 291 punten, 3 punten te weinig voor een 1e prijs.

1947: Concours te Helden; uitslag 3e prijs.

In 1948 werd deelgenomen aan het concours te Geldrop, wederom in de 3e afdeling; 2e prijs.
Enkele weken na Geldrop werd deelgenomen aan het concours in Mill; 1e prijs.

In 1949 werd deelgenomen aan het concours te Vierlingsbeek in de 2e afdeling; 1e prijs. Tevens medaille van ZKH Prins Bernard voor het hoogste aantal punten van die dag.

In 1950 werd deelgenomen aan het concours te Budel in de 1e afdeling; 2e prijs met 332 punten. Voor een 1e prijs waren nodig 336 punten.

In 1951 werd deelgenomen aan een concours te Wijk bij Duurstede: 1e afdeling, 1e prijs.

In 1952 werd wederom deelgenomen aan een concours en wel aan het R.K. Federatief Concours in Horst, waar in de afdeling Uitmuntendheid een 1e prijs werd behaald.

2004 concours Roermond 1e divisie:

2009 WMC Kerkrade 1e divisie:

2015 Concours Roermond 2e divisie:

 

De schaduw aan de linkerzijde is van de muur van Huize Meerlo, lange tijd de ambtswoning van de burgermeester. Op de achtergrond rechts de fruitboomgaard van Beurskens uit Swolgen

Trommelkorps:
In 1959 jaar werd als onderdeel van de fanfare een trommelkorps opgericht. Begonnen werd met 9 tamboers onder leiding van tamboer- maître G. Thiesen.

 

 

 

Speulplats

In 1984 waren we niet bijzonder actief op muzikaal gebied, we hadden het druk met bouwactiviteiten! Het was al zo vaak onderwerp van vergaderingen geweest; de realisering van een eigen repetitielokaal! De totstandkoming had wel veel voeten in de aarde. De nodige vergaderingen waren noodzakelijk om gerezen misverstanden uit de weg te ruimen. Uiteindelijk kwam het er toch! Door inspanning van velen, leden en vrijwilligers, kwam onze eigen muziekzaal tot stand.

In januari 1985 werden de eerste repetities in 'De Speulplats' gehouden. De rest van het jaar stond voornamelijk in het teken van het 95- jarig bestaansfeest wat we voor het eerst konden houden bij ons eigen repetitielokaal. Het feest slaagde prima. Het hoogtepunt was ongetwijfeld zondag 30 juni, toen we al vroeg werden wakker 'gefloten' door onze Duitse vrienden uit Oppum. Na een prachtige H. Mis in samenwerking met Meerlo's Gemengd Koor werd het een bijzonder gezellige dag met veel muziek.

Op 15 september opende burgemeester Dittrich in de stromende regen ons repetitielokaal 'de Speulplats'. Jan Mooren senior onthulde een gedenksteen en pastoor Joosten zegende het gebouw in. Een droom was werkelijkheid geworden!

Dirigenten in opleiding

1988 begint rustig, maar al gauw zijn we ijverig aan het repeteren omdat Leon Mooren met onze fanfare wil afstuderen als dirigent aan het conservatorium van Tilburg. Op 13 mei is het zover en was Meerlo weer een dirigent rijker. 12 mei 1989 studeerde Geert Mooren als vierde dirigent voortgekomen uit onze fanfare met 'Eendracht' af. Eerder deden dat al Jan Bartels en Hans en Leon Mooren.

 

Jeugdorkest Meerlo-Wanssum
Een zorgenkind was al jarenlang de continuïteit wat betreft de leerlingenopleiding. Een probleem wat niet alleen bij onze fanfare speelde, maar bij alle korpsen binnen onze gemeente. Besloten werd tot de oprichting van een stichting die zorg draagt voor een kwalitatief goede opleiding die een goede waarborg biedt voor de toekomst.

 

Jubilea

1975

85-jarig jubileum

Muziekfeest met Meerlose Wielervijfdaagse.

1980

90-jarig jubileum

Nieuwe uniformen voor drumband en fanfare.

1990

100-jarig jubileum

Kalender

2010

120-jarig jubileum

Eftelingconcert, Monument Speulplats en een nieuwe bok voor dirigent.

2015

125-jarig jubileum

Promsconcert Schouwburg Venray

 

© 2024
Created by